Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Süt a nap, egyre hosszabbak a nappalok, legszívesebben egész nap a szabad levegőn lennénk. A tavasz lehet a megújulás és a kirobbanó energia szezonja, de ugyanígy nagyon könnyen a hatalmába keríthet minket a jól ismert tavaszi fáradtság is. Valószínűleg nem vigasztal minket a tény, de jó, ha tudjuk, hogy ez egy nagyon gyakori probléma, ami szinte mindenkit érint az élete során valamikor. Ha esténként ájultan dőlünk be az ágyba és reggel alig bírjuk kinyitni a szemünket, majd a nap folyamán is alig tudunk erőt venni magunkon, hogy elvégezzük a feladatainkat, és mindezt semmilyen életmódbeli változással nem tudjuk megindokolni, valószínűleg tavaszi fáradtságról van szó. De lássuk, mi történik ilyenkor a szervezetünkben és hogyan küzdhetjük le minél hamarabb!

A tavaszi fáradtság normális reakció

Bár könnyen összekeverhetjük az állandó fejfájást, szédülést, ingerlékenységet és aluszékonyságot egy-egy betegséggel, a tavaszi fáradtságnak gyakran pontosan ezek a tünetei, és ez közel sem nevezhető betegségnek. A tavaszi fáradtság a szervezetünk normális reakciója a téli üzemmódról tavaszi üzemmódra való átállásnak: a napfényes órák növekedésének hatására emelkedik a boldogságért felelős hormon, a szerotonin szintje a testünkben, emellett csökken az alvásért felelős hormon, a melatonin szintje. A szerotonin képződését alapvetően a fény segíti elő, így a téli sötétség után egy erős hiány alakul ki a szervezetünkben, amit a tavaszi időjárás hatására pótol a testünk – ez egy fárasztó, igénybe vevő folyamat, így nem csoda, ha fáradtnak érezzük magunkat. Emellett télen a szervezetünknek nagyobb az alvásigénye, a nappalok hosszabbodásával azonban nincs már szükségünk annyi alvásra, így ez a csökkent melatoninszint egy átmeneti zavart okozhat az alvási ciklusban. A hormonszintünk ingadozása a fő felelős tehát a tavasszal ránk köszöntő ólmos fáradtságért, de ez a legrosszabb esetben is pár hét alatt magától rendeződik. Életmódbeli változtatásokkal azonban segíthetünk ezen a folyamaton, hogy minél hamarabb átvészeljük, és mérsékelhetjük a negatív hatásait.

Tegyük rendbe a táplálkozásunkat

A tavaszi fáradtság tüneteit jelentősen mérsékelhetjük, ha odafigyelünk az étkezésünkre. Télen jellemzően nehezebb, zsírosabb ételeket fogyasztunk és kevesebb zöldség-gyümölcs kerül a tányérunkra, tavasszal viszont több lehetőségünk van változatosabban étkezni. Használjuk ki és együnk minél több egészséges ételt, hogy rendbe tegyük a télen kialakult ásványi só- és vitaminhiányt a szervezetünkben! A könnyebb ételek kevesebb megterhelést jelentenek a testünknek, így elkerülhetjük az étkezések utáni jól ismert kajakómát és könnyebben kapcsolhatunk vissza munka-üzemmódra az ebédszünet után. A folyadékpótlásról is gondoskodjunk, igyunk naponta legalább 1,5-2 liter vizet!

Mozogjunk és aludjunk eleget

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a mozgás fontosságát. A rendszeres sport segít fenntartani az energiaszintünket és javítja az általános közérzetünket, ami segít abban, hogy könnyedén átvészeljük ezt az átmeneti időszakot és ne menjen a teljesítményünk rovására a fáradtság. Még pozitívabb, ha mindezt a szabadban, természetes fényben tesszük, hiszen a zöld környezet jó hatással van a hangulatra, javítja a memóriát, valamint csökkenti a stressz és a szorongás mértékét. A sport közben a testünk endorfint termel, ami a jó közérzetért felelős hormon, valamint a stresszválaszban részt vevő noradrenalin és szerotonin termelését is növeli, így összességében a mozgással enyhíthető a fáradtság és a rossz kedv. Legalább ugyanennyire számít a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás is. Aludjunk legalább 7-8 órát és feküdjünk le legkésőbb 11 órakor!

Nem a kávé a megoldás

A fáradtabb időszakokban sokunknak a kávé az első gondolata, ez azonban nagyon kontraproduktív, hiszen a koffeintől csak még fáradtabbak és ingerlékenyebbek leszünk. A kávézás egy nagyon kézenfekvő módja annak, hogy éberek legyünk, de sajnos ez a hatás nem tart sokáig, és kis idő múlva rosszabb helyzetben találhatjuk magunkat, mint előtte. Milyen folyamatok zajlanak le ilyenkor bennünk? A koffein stimulálja a központi idegrendszerünket és ösztönzi az adrenalin felszabadulását. Az adrenalin, azaz stresszhormon hatása azonban inkább vészhelyzetek esetén segít, a modern kori stresszhelyzetekben nem túl hasznos, ráadásul nagyon gyorsan kiürül a szervezetből, ami után jön a kimerültség. Ilyenkor pedig nyúlunk a következő csésze kávéért, amitől a testünk egész nap úgy érzi, hogy veszélyben van, ingerlékennyé válunk és stresszelünk, ez pedig nem túl egészséges.

Még nem találtuk meg a számunkra megfelelő állást? Böngésszünk az aktuális lehetőségek között és iratkozzunk fel az állásértesítőre!

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala