Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha csak 15 másodpercünk lenne összefoglalni a tapasztalatainkat a leendő főnökünk számára, vajon mit mondanánk? Ugyanígy, ha csak pár sorban lenne lehetőségünk meggyőzni a felvételiztetőt, mivel tűnhetnénk ki a többiek közül? Az önéletrajz összefoglaló az egyik leghatékonyabb eszköz arra, hogy felhívjuk magunkra a figyelmet és elmondhassuk, miért pont mi vagyunk a legmegfelelőbb választás az adott munkakör betöltésére. Ebben a cikkben segítünk a 2024-es trendeknek megfelelően frissíteni az önéletrajzot, de ha komolyan gondoljuk a jelentkezést, itt ne álljunk meg! Szánjunk rá plusz fél órát és írjunk egy önéletrajz összefoglalót is, meg fogjuk köszönni magunknak!

Mi az az önéletrajz összefoglaló?

Az önéletrajz összefoglaló tulajdonképpen az önéletrajz tetején található pár soros leírás, ami összefoglalja a legfontosabb képességeinket, készségeinket és tapasztalatainkat. A célja alapvetően a HR-es vagy a felvételiztető minél hatékonyabb informálása arról, hogy kik vagyunk mi és miért jelentkeztünk erre az állásra, miért érdemes behívniuk minket egy állásinterjúra. Érdemes is élnünk ezzel a kínálkozó lehetőséggel, hiszen ha első pillantásra lejön a lényeg az önéletrajzunkból és passzolunk a meghirdetett munkakörbe, sokkal nagyobb valószínűséggel olvassák majd végig az anyagunk többi részét is. Egyszerűnek hangzik, pedig korántsem könnyű ilyen kis terjedelemben megfognunk a karrierünk esszenciáját. Tippjeinkkel segítünk, hogy maximum fél óra alatt összehozzunk egy ütős szöveget és ne csak az üres lapot bámuljuk a képernyőn.

Segít előre tisztázni a felmerülő dilemmákat

Nyilván nem kötelező ilyet írni, de mégis mikor mondhatjuk azt, hogy elengedhetetlen egy önéletrajz összefoglaló? Ha sok-sok eltérő tapasztalattal rendelkezünk, esetleg van egy nagy lyuk az önéletrajzunkban, ahol nem dolgoztunk, vagy nem rendelkezünk a megfelelő képesítéssel, de alkalmasnak gondoljuk magunkat a pozícióra, mindenképpen írjunk egy magyarázatot, amiben megkönnyítjük a HR-es dolgát, hogy megértse az ambícióinkat! Hiszen miért is lenne egyértelmű, hogy miért jelentkeztünk egy pénzügyes állásra, ha korábban inkább humán területen szereztünk tapasztalatokat? De az is felvethet kérdéseket, ha tizenévig ugyanannál a cégnél dolgoztunk, és most a konkurenciához jelentkezünk ugyanarra a pozícióra. Az önéletrajz összefoglaló pontosan annak ad teret, hogy ezeket tisztázzuk.

Fogalmazzunk egyszerűen

Az önéletrajz összefoglaló megírásánál törekedjünk arra, hogy minél világosabban és egyszerűbben megfogalmazzuk azt, hogy mit is csinálunk! Akár fodrászok, akár ügyfélkapcsolati menedzserek vagyunk, írjuk pontosan ezt! A megfogalmazás mindig segít a HR-esnek, hogy képbe kerüljön velünk és kapjon egy kontextust arra vonatkozóan, hogy mivel is foglalkozunk. Azt is segíti, hogy megértse, miért jelentkezünk az adott állásra vagy mi passzolhat még hozzánk, ha a munkakörünk elválik attól, amire jelentkeztünk – ez azért is fontos, mert nagyobb cégeknél gyakran több munkakörre is keresnek egyidejűleg embert, és simán elképzelhető, hogy arra nem vagyunk alkalmasak, amire jelentkeztünk, de egy másikra tökéletesen passzolunk.

Szabjuk személyre

Ne próbáljunk meg egy univerzális összefoglalót írni, amit aztán minden jelentkezésünkhöz használhatunk! Készüljünk fel lélekben arra, hogy ezt bizony minden egyes alkalommal újra kell majd írnunk aszerint, hogy mit kérnek az álláshirdetésben. Olvassuk át tüzetesen a hirdetést és emeljük ki azokat a képességeinket, tapasztalatainkat és soft skilljeinket, amiket kifejezetten kérnek és valóban rendelkezünk velük! Ha például azt olvassuk, hogy minimum 5 év szakmai tapasztalattal rendelkező munkatársat keresnek, és mi rendelkezünk is ennyivel, mindenképpen emeljük ki az önéletrajz összefoglalónkban, hiszen ez egy fontos pontja a jelentkezésünknek, amivel máris lépéselőnybe kerülhetünk.

Számszerűsítsünk

Az önéletrajz összefoglalónál fontos, hogy konkrétumokat emeljünk ki, legyen szó akár a korábbi tapasztalatainkról vagy a jövőbeli céljainkról. Ahol csak tudjuk, számszerűsítsük az eredményeinket és ne csak általánosságban fogalmazzunk! Ha például 3 éven belül feljebb szeretnénk lépni a ranglétrán egy magasabb pozícióba, írjuk bele konkrétan, hogy ez a 3 éves tervünk, ne ködösítsünk! Vagy ha van 10 év tapasztalatunk egy bizonyos szoftverrel, írjuk bele ezt is számszerűen!

Legyünk rövidek

Ne felejtsük el, az önéletrajz összefoglaló tulajdonképpen egy nyilatkozat, tehát nem kell belesűrítenünk az egész karrierünket – arra ott van maga az önétrajz törzsszövege és a motivációs levél. Próbáljuk meg belesűríteni az egészet maximum 3-5 rövid mondatba, amit tényleg egy pillantásra elolvashat a HR-es és felkeltheti az érdeklődését! A cél, hogy tovább olvassa az önéletrajzunkat és behívjon egy interjúra, nem az, hogy az egész élettörténetünket elmondjuk. Természetesen nem könnyű vállalkozás évek tapasztalatait összefoglalni, de ha megpróbálunk mindig a releváns dolgokra hagyatkozni és kidobjuk a sallangot, biztosan el fogjuk érni a célunkat.

Olvassunk tovább a témában: ebben a cikkben segítünk az önéletrajz megírásában, itt pedig különböző motivációs levél trükköket mutatunk. Használjuk a Profession.hu önéletrajz készítőjét és ne felejtsük el feltölteni, ha elkészültünk!

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala