Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munkahelyi környezet sokszor komoly és stresszes lehet, ahol a feladatok teljesítése mellett nem mindig marad időnk viccelődni. Pedig a humor egy nagyon pozitív és konstruktív kommunikációs módszer, ami növeli a kreativitást, a produktivitást, és erősíti a munkahelyi kapcsolatokat is. A humor előnyeit nem nehéz felismerni, mégis kevesen gyakorolják a munkahelyen, és még annál is kevesebb olyan főnök van, aki bátorítja. Lássuk, miért érdemes mégis becsempésznünk egy kis jó kedvet a hétköznapokba!

A humor oldja a stresszt

Ha nagyon egyszerűen szeretnénk nézni, a humor egy olyan kognitív folyamat, amely pozitív érzelmeket vált ki az emberekből. De miért fontos, hogy a munkahelyünkre is becsempésszünk egy kis nevetést? A nevetés során endorfin szabadul fel a testünkben, javul a véráramlásunk és egy pillanatra megfeledkezünk a ránk nehezedő határidőkről és feladatokról. Ilyenkor az agyunk kreatív területei aktiválódnak, nyugodtabbak leszünk és enyhül a stressz-szintünk is, ami növeli az eredményességünket. A humor azonban nem csak a hangulatunkat fokozza, hanem felkelti azt a gyermeki kíváncsiságot és játékosságot is bennünk, ami a legnehezebb napokon is energiát ad, vagy ami megtöri a jeget a legtávolságtartóbb kollégák között is. Sokan tudat alatt egyfajta megküzdési stratégiaként alkalmazzák a humort, inkább nevetnek magukon sírás helyett, ami segít átvészelni a hétköznapok nehézségeit. Természetesen humor alatt nem arra gondolunk, hogy poénkodjunk el egy megbeszélést vagy dobáljunk be random vicceket a kollégáinkat; ez inkább arról szól, hogy fenntartsunk egy oldottabb hangulatot és képesek legyünk pozitívabban hozzáállni a nap során kialakult szituációkhoz.

Konfliktusok nélkül

A humor két olyan problémás dolog elkerülésében is segít, ami alááshatja egy csapat munkamorálját és teljesítményét: a segítségével elkerülhetjük a konfliktusokat és kevesebb vita alakulhat ki köztünk. Biztosan velünk is előfordult már, hogy nem értettünk egyet valakivel a munkahelyen, de a pozitív hangulat miatt sokkal könnyebben találtuk meg a közös nevezőt, mint egy teljesen formális, távolságtartóbb környezetben. A humor tudatos használatával egy erősebb csapatdinamikát alakíthatunk ki, hiszen a közös nevetés a bajtársiasság érzését keltheti, segít a korlátok lebontásában és növeli az empátiát. A nyugodtabb hangulat pedig kedvez az innovatív megoldásoknak, fokozza a kreativitást és növeli az együttműködési képességet. A nevetés tulajdonképpen egy tudatalatti jelzés arra vonatkozóan, hogy biztonságban érezzük magunkat.

Használjuk tudatosan

A humor nagyon jó eszköz, de mivel teljesen szubjektív és személyes, rosszul is elsülhet. Fontos, hogy megfelelő érzelmi intelligenciával rendelkezzünk és empatizáljunk másokkal, hogy ne lépjük át egy-egy poénnal a határaikat és ne sértsünk meg senkit. Felejtsük el a viccnek szánt gúnyos megjegyzéseket vagy az agresszív humort és inkább maradjunk biztonságos terepen: használjunk affiliatív humort, ami az emberek közötti kapcsolatok erősítésére és a hangulat fokozására jó! Az affiliatív humor nem sértő vagy bántó, hanem inkább megosztja az örömöt és a nevetést a résztvevőkkel és elősegíti az összetartozás érzését. A humoros történetek mesélése, de akár még a kis csínyek, tréfák is ebbe a kategóriába tartoznak. Az önerősítő humor is jól működhet egy munkahelyi környezetben: ez a humorstílus a saját hibáinkra, furcsaságainkra vagy gyengeségeinkre reflektál, de konstruktív módon. Ha tudunk magunkon nevetni, persze nem negatív vagy önbecsmérlő módon, hanem elfogadással, például gyakran használunk öniróniát vagy teszünk vicces megjegyzéseket egy-egy hibánkról, az szintén erősítheti a munkahelyi kapcsolódást.

A mi munkahelyünkön sosincs jó hangulat? Csak rajtunk múlik, hogy elfogadjuk és komoran töltjük a mindennapjainkat, vagy továbbállunk. Nézzünk szét az aktuális álláslehetőségek között, hogy megtaláljuk a személyiségünkhöz passzoló munkahelyet!

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala